Geribbelde nagels

Geribbelde nagels

Nagels zijn gemaakt van een eiwit genaamd keratine, dat ook wordt aangetroffen in je huid en haar. Veroudering is de meest voorkomende oorzaak van ribbels in de vingernagels (en teennagels). Andere aandoeningen kunnen symptomen veroorzaken die erg lijken op ribbels. Het diagnosticeren van de oorzaak is belangrijk voor het bepalen van wat de juiste behandeling is.

Ribbels in de nagels kunnen verticaal of horizontaal zijn. Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort soms worden onthuld door ribbels in je nagels.

Net zoals de huid tekenen van veroudering vertoont, kunnen de vingernagels in de loop der jaren ook veranderingen gaan vertonen. De nagels zelf worden dikker of dunner, ze verliezen hun gladde vorm, ze kunnen gaan splijten en gemakkelijk breken (broze nagels), en/of groeven vertonen. De nagels kunnen ook een aantal verticale ribbels gaan vertonen terwijl ze groeien. Deze ribbels lopen van de top van de vinger tot aan de onderkant van de nagel en zijn meestal geen reden tot bezorgdheid.
Denk hierbij aan:
Psoriasis
Veel mensen met psoriasis ondervinden problemen met hun vingernagel en nagelbed. Er kunnen bij nagelpsoriasis putjes en groeven ontstaan.
Eczeem
Eczeem kan ook ribbels en verkleuring van de nagel veroorzaken, samen met andere symptomen op de huid, zoals roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes.

Er zijn ook bepaalde andere aandoeningen die verticale ribbels in de nagels veroorzaken, samen met andere symptomen. Sommige soorten kunnen verticale ribbels veroorzaken, wat vaak gepaard gaat met kleurveranderingen in de nagels of veranderingen in de textuur.
Denk hierbij aan: bloedarmoede of een splinterbloeding onder de nagels.
Bij horizontale ribbels in de nagels, ook wel de “Lijnen van Beau” genoemd, zijn groeven die horizontaal over de vingernagel lopen, dus overdwars. Deze ribbels zijn vaak diep en er kunnen meerdere lijnen over de nagel verschijnen. Horizontale ribbels in de nagel(s) zijn vaak een teken van een onderliggende aandoening die een goede diagnose en behandeling vereist.
Denk hierbij aan: nierziektes, schildklieraandoening of diabetes.

Daarnaast kunnen spijsverteringsstoornissen, letsel of trauma, melanoom en endocarditis ook een oorzaak zijn.

Dus:
Wanneer de ribbels op je nagels verschijnen is het goed om bij geen verbetering je huisarts er naar te laten kijken.