Halve maan

Je vingernagels kunnen je heel veel vertellen over je gezondheid. Als je naar je nagels kijkt, zie je een half maantje bij je nagelriem. En dat vertelt je meer over je gezondheid dan je misschien denkt.

De halve maantjes op je nagels worden ook wel lunula’s genoemd. Ze horen bij het stukje nagel dat onder je huid zit. Een gezonde lunula neemt ongeveer een vijfde deel van je nagel in beslag en heeft een ivoorachtige kleur. Hoe lichter de kleur, hoe beter.

Halve maantjes op tien vingers
Dit is een goed teken. Het geeft namelijk aan dat je een gezonde hartfunctie hebt en dat je bloedsomloop stabiel is.

Gezonde halve maan

Driehoekige maan op je duim
Wanneer je een driehoekige maan op je duim hebt, kan dit erop wijzen dat je een zenuwoverspanning hebt.

Grote lunula’s
Grote halve maantjes kunnen aangeven dat je hart te snel pompt. Dat betekent dus een hogere bloeddruk.

Kleine lunula’s
Wanneer de halve maantjes op je nagels klein zijn, kan dit duiden op bloedarmoede of ondervoeding. Het kan ook zijn dat je last hebt van een trage stofwisseling of indigestie.

Blauwe lunula’s
Het kan voorkomen dat je lunula’s blauw kleuren. Dit kan betekenen dat je diabetes hebt. Je kunt het beste een afspraak bij je huisarts maken wanneer dit gebeurt.

Rode halve maan

Rode lunula’s
De halve maantjes kunnen niet alleen blauw verkleuren, maar ook rood. Dit zou erop kunnen wijzen dat je een hart- of vaatziekte hebt. Wanneer dit gebeurt, kun je ook het beste een afspraak met je huisarts maken.

Nooit halve maantjes
Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog nooit witte maantjes op je nagels gezien hebt, dit kán wijzen op een aantal dingen. Zo kan het betekenen dat je een lage bloeddruk hebt of een bloedsomloopstoornis. Ook kan het zijn dat je een zwak hart hebt.

Houd je lunula’s vanaf nu dus goed in de gaten!